PelMel devine ordonat


Ascultă Audio:

A fost odată ca niciodată,

Un Pitic pe nume PelMel.
I se mai spunea și ”Piticul Încurcă Tot” ba unii chiar îl strigau răutăcios Piticul Haosului. Asta pentru că în căsuța unde locuia era mereu haos adică un talmeș balmeș!

Nu știu cum se făcea … dar în casa lui PelMel lucrurile se ciocneau singure unele de altele! Cănile cădeau singure de pe masă și făceau gălăgie! Avioane de hârtie aterizau în farfuriile cu mâncare. Bălti uriașe de apă și de suc apăreau brusc pe jos. Hainele împachetate se despachetau singure și cădeau în munți de haine pe jos.

Când se apuca de spălat vase găsea ciorapi în chiuveta iar când deschidea sertarul cu ciorapi găsea linguri înauntru! Când punea capacele la sticle, capacele săreau în sus și sticlele în jos!

Fugea ca un titirez din cameră în cameră, închidea ușă după ușă dar ușile se deschideau singure și se trânteau de pereți. Trecea ca o vijelie prin toate camerele și toate se rostogoleau în urma lui și iar o lua de la început. Si parcă … pe unde trecea, lucrurile se agățau de el, pantofii veneau după el, nasturii se rupeau de pe haine și săreau în fata lui, cărțile se împingeau una pe alta și cădeau direct în capul lui! Si pe deasupra PelMel mai avea și 3 pisici care nu stăteau locului, țopăiau de colo colo și răsturnau casa cu fundu-n sus! Strângea pisicile și le așeza perfect într-un coșuleț una lângă alta, dar cum întorcea spatele, pisicile chicoteau, se împingeau, se dezechilibrau și cădeau una peste alta.

Toate stăteau să cadă în jurul lui și PelMel nu știa de unde să le apuce!
Vârfurile de creioane se rupeau și săreau în sus, foi obraznice alunecau de pe masa, firimituri de pâine se lipeau pe jos!

– Ohhh ce greu e să fac ordine! bombănea PelMel și parcă toate lucrurile se îngrămădeau și mai tare peste el. Alerga înnebunit de colo colo văicărindu-se ”Vai cat sunt de multe de făcut!!!” și lucrurile deveneau și mai multe!

Toată ziua se plângea că are prea multă treabă și prea puține mâini! Că e prea mare casa și el e prea mic! Că sunt prea multe haine de aranjat, prea multe cărți de pus la loc și prea multe farfurii de strâns! Că sunt prea multe pisici și el e doar unul!

Că Totul în jur e prea mult și El e prea puțin!
De frica să nu mai vadă praf de culoare începuse să tină creioanele colorate prizoniere într-o cutie și să nu mai vrea să deseneze. Ba chiar ii venea să strângă totul chiar și casa, și să o bage în buzunar!

Într-o zi, când era la masă, un bob de mazăre jucăuș s-a rostogolit din farfurie și a avut asa o viteză că PelMel nici n-a apucat să-l prindă. Si Vaaaai bobul a picat pe masă apoi a alunecat pe scaun în jos … Ochii lui PelMel s-au mărit, cele 3 pisici s-au făcut și mai mici de frică.

S-a auzit un Poooc uriaș și bobul de mazăre s-a zdrobit de parchet! PelMel s-a făcut verde la fată, ochii i s-au umplut de verde, tot parchetul devenise verde, pereții verzi și toată casa o vedea o Mare Mazăre Verde!

Cat pe ce să facă și el Poc de supărare când o voce dinspre geam s-a auzit:

– De ce te superi PelMel? I-a strigat o coțofană vesela la geam.
– Totul e atât de greu!!! Nu pot sa fac nimic!!! s-a prăbușit PelMel obosit pe un scaun. Nici măcar un bob de mazăre nu pot să prind!
– Dar de ce ți se pare greu PelMel?
– Pentru ca acum toată casa e plină de suc de mazăre și trebuie sa strâng totul! Off!
– Aha deci vrei să scapi de sucul verde? Vrei să scapi și de haine și de farfurii și de cărți și de creioane?
– Dar cum să fac altfel …
– Păi cum te uiți tu la casa și la lucrurile tale PelMel?
– Hmmm ca și cum ele sunt multe și grele iar eu mic și vreau sa scap de ele …
– Si … cum ar fi dacă ar fi invers? Cum ar fi ca tu sa te simți mare și totul în jur sa ți se pară ușor și simplu? 
– Dar cum să fac asta când eu sunt doar un pitic minuscul?

– Respiră și privește în jur: ce vezi PelMel?
– Ohhh ce să vad … suc de mazăre pe jos, haine pe scaune, cărți aruncate, farfurii pe masa…
– Deja e mai bine. Te-ai uitat la ce e în fata ta! Acum mai respiră o dată! Cum ai putea să te uiți la ce ai de făcut astfel încât totul să devina ușor și frumos?
– Cum adică? Pot să mă uit și altfel?
– Sigur că da! Poți sa te uiți ca și pana acum … ca și cum totul e greu și vrei sa scapi de toate. Sau …
Si coțofana a zburat răzând mai departe!

– Știu!!! a sărit PelMel de pe scaun! Pot să mă uit ca și cum totul e frumos și strălucitor în căsuța mea! Ca și cum tot ce fac îmi aduce bucurie!
Si a continuat sa vorbească de unul singur.
– Dar dacă mă uit cu bucurie la căsuța mea, atunci cum să mă ocup de ea? Pană acum mă ocupam mereu în grabă, repede repede să le fac pe toate …
– Ah știu!!! Mă ocup cu drag, încet încet ca și cum as mângâia-o!
– Hmm … Dar cum să fac sa simt că e ușor și frumos? Până acum voiam sa strâng și sa fac totul dintr-o dată!
– Ah da mi-a venit o idee … împart căsuța în grămăjoare mici mici și mă ocup de fiecare în parte.
– Sunt tare curios oare cum o să mă simt?
– Pai mă opresc la fiecare grămăjoară și mă bucur de fiecare pas pe care l-am făcut!

PelMel s-a luminat la fată. A respirat de trei ori, s-a uitat la sucul de mazăre de pe jos și a spus:
– E foarte simplu, iau o frunză prosop și șterg câte un strop de suc.
La fiecare strop verde pe care-l ștergea râdea și striga : Uraaa încă o bucățică de casă curată!

Când a terminat, nu-și mai încăpea în piele de bucurie. De la atâta bucurie, PelMel crescuse mare de nu-l mai recunoșteai!

Aha deci asta era secretul! Atunci când te simți mic totul în jur pare mare și greu! Dar când  privești în jur ca și cum e ușor și frumos și împarți totul în bucăți mici atunci poți face orice! Si chiar te simți mai mare!

De atunci în fiecare dimineață PelMel își pregătea o băutură de ghindonadă ca sa se simtă mai mare și mai puternic. Punea o ghinda într-un pahar cu apa, amesteca cu miere și gata!

Apoi zâmbea și se uita cu bucurie în jur.
Cănuțele și farfuriile așteptau cuminți la rând, lucrurile parcă se aranjau singure, hainele se relaxau în dulapuri iar șosetele se îmbrățișau călduros în sertare!

Ce ușor este sa ai o căsuță frumoasa!

Acum PelMel avea timp chiar și să se dea în leagăn pentru ca învățase că atunci când privești totul cu bucurie și ușurință, totul devine frumos și ușor!

 Sursa: https://ro.pinterest.com/pin/566257353139417262/

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *