Păianjenul NuPot


A fost odată ca niciodată,

Un păianjen mic mic, cu ochi mari care se tot străduia să țeasă o pânză pe stâlpul unui felinar. Ici colo erau pânze începute de el dar niciuna terminată.

Orice păianjen știe că dimineața, când răsare soarele și se stinge felinarul, e timpul să doarmă sau să se relaxeze. Iar seara, când se aprinde felinarul, fiecare păianjen se trezește, își strânge vechea pânză și face prăjituri rotunde din fire.

Apoi își mănâncă prăjiturile cu poftă și începe, plin de energie, să țeasă o pânză nouă.

Dar păianjenul cel mic cu ochi mari se plângea tot timpul.
Când trebuia să strângă firele de pânză și să facă prăjituri, se smiorcăia întruna:
– Oh e prea greu pentru mine! Nu pooot!!!

Când avea teme de făcut pentru școală, de creat un colaj cu ațe și bobițe de rouă, de lipit fire de pânză pe frunze sau de calculat firele din mai multe pânze, se făcea și mai mic și se văita:
– Oh e prea greu pentru mine! Nu pooot!!!

Când venea seara și era timpul să fabrice fire, să le lipească între ele și să-și țeasă pânza, iar se tânguia:
– Oh e prea greu pentru mine! Nu pooot!!!

Toată noaptea se plângea că lui nu-i iese pânza și că el nu poate nimic!
Așa că, i-a rămas numele Păianjenul NuPot.

Se făcea ghem îmbufnat în mijlocul celor opt picioare lungi și nu se mai mișca deloc. Doar ochii mari și umezi se învârteau ca niște biluțe negre, urmărind pânzele perfecte ale celorlalți păianjeni.

Credit foto: Shutterstock

Iar dimineața îl găsea atârnat într-o harababură de ațe.

Până la urmă, se scutura de firele rupte, întorcea spatele la bucata de pânză neterminată și pleca mai departe pe stâlpul de felinar.

Păianjenul Nupot era un păianjen foarte gânditor așa că se gândea tot timpul: cum să facă și el o pânză de unul singur, i se părea ceva imposibil.

S-a gândit să-și roage părinții sau prietenii de pe stâlp să o facă pentru el dar niciun păianjen nu are voie să țeasă pânza altui păianjen! E o regulă știută de toți păianjenii!

S-a gândit să renunțe la pânză, putea să locuiască și altundeva! Auzise că alți păianjeni locuiau în copaci, pe apă, în pământ sau chiar în casele oamenilor și nu aveau nevoie de pânză. Dar aici pe felinar, nimeni nu mai văzuse un păianjen fără căsuță din pânză.

Ba chiar s-a gândit și să fure pânza unui alt păianjen! A pândit ore în șir un păianjen în timp ce-și construia căsuța, așteptând să fie gata și să i-o fure când nu era atent. Dar și-a adus aminte că nicio pânză nu poate ține un păianjen dacă nu e făcută de el însuși.

Cu gândurile astea multe, se balansa îngrijorat pe două fire strâmbe pe care abia reușise să le îmbine într-un leagăn.

Păianjenul poștaș care tocmai trecea pe acolo s-a împiedicat de un rest de pânză.

Credit foto: Shutterstock

– Oh, cine și-a lăsat pânza asta neterminată? bodogăni el, ridicându-se și scuturându-se de fire. Când s-a uitat mai bine, o grămadă de pânze începute și neterminate fluturau peste tot pe felinar. L-a văzut pe Păianjenul NuPot cum se legăna îngândurat și s-a apropiat de el:

– Dar dacă nu ai mai renunța la pânza începută, ce ai construi?

Păianjenul NuPot, cu ochii pe jumătate închiși, repetă în șoaptă:
Dacă nu aș mai renunța, ce aș construi? Dacă nu aș renunța, ce aș construi?
Până când adormi, atârnat în leagăn. Și în timpul somnului, visa și zâmbea. Visa că reușise să-și țeasă pânza până la capăt, că pânza lui era ca un castel înalt cu multe etaje și un turn strălucitor în vârful felinarului.

Când s-a trezit seara din vis, ochii lui străluceau în noapte:

– Știu! Dacă nu aș mai renunța, aș țese un castel de pânză până în vârful felinarului!
Dar și-a adus repede aminte că el nu poate nimic și iar a început să plângă:
– E prea greu!!! Cum să fac eu o pânză în vârful felinarului? Îmi trebuie atâtea ațe… e așa de sus, e așa de greu… Nu pot!!!

Povestea continuă pentru Abonații Premium

Te invit să achiziționezi un Abonament Premium din Magazin.


Dacă ai deja un Abonament activ, te rog să te autentifici.

Autentificare

Înregistrare

Datele personale vor fi folosite pentru a-ți susține experiența pe acest sit web, pentru a administra accesul la contul tău și pentru alte scopuri descrise în politică de confidențialitate.


Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *